Fotograf: Elina Nomad Photography

NAMNGIVNING . 27. 10. 2019

Jorunn  . Elva . Arvida  Arvidsson / Stenberg

Att få ställa till med en vacker fest för att officiellt få ge sitt barn sina namn kanske är bland det största efter själva födseln. För oss är en namngivning en oreligiös hyllning till livet, där vi samlade de allra närmsta för att hylla det lilla nya livet. En chans att väva samman släktbanden med grannsämjan och den förlängda familjen. En vacker stund till stillhet och reflektion där vi visade vårt älskade barn vad en gemenskap kan ge.

Vi valde att ha ceremonin här i vårt hem så att alla våra gäster kunde få uppleva den lena kärlek som finns här i väggarna. Oisolerade såväl som handpackade av lera. Wismarlöve!

Livets gåva

Vår dotter har redan allt hon behöver rent materiellt så vi bad alla gästerna att tänka ut ett löfte som de kunde lova henne för framtiden. Löftet skulle sedan hängas i en paviljong i vår trädgård vid ceremonins slut.

Ceremoni-mästarinna

När man väljer att gifta sig utan band till någon religion så kan man få ta del av en vigselförrättare. Men vem vänder man sig till för att leda en ceremoni för en namngivning? En person som vi känner har lite extra vackra band till vårt barn och som kan trolllbinda alla gäster, stora som små.

En guldmor, som Teres givit sig själv i vuxen ålder, fick äran att inta denna roll. Anneli Magnuson är en kvinna med många titlar på sitt guldkantade visitkort. Textilkonstnärinna åt premiärlejon, författare åt boken Guldkorn från Universum och vigselförrättare åt många lyckligt lottade par.

Guldkant på gemenskapen

Anneli skapade en fantastiskt fin ceremoni där hon lyfte fram de små historierna bakom varje valt namn, med sina egna ord och matchande dikter som kommit till henne. Till detta adderade hon tre bevingade ord som hon tyckte summerade kärleken mellan Jorunns föräldrar. Bevara, förvalta och föra vidare. Tre ord vi kände stämde väldigt väl överens med det liv vi vill ge vår dotter.

Bjuda på vad bygden ger

Att äta och dricka gott utan att påverka vårt klimat alldeles för mycket är en självklarhet för oss. Så därför bjöds det på varm kryddig äpplemust av äpplen från trädgården med lingonmuffins bakade av mormor som toppades med lammkorv från halländska Öströö fårfarm.

Till ´efterfesten´på Vismarlövs Café- & Bagarstuga serverades en höstig pumpasoppa som förrätt och till huvudrätt en lammgryta med kött från Ekholmens gård, vars hagar ligger granne med vårt hem. Att dricka bjöds trädgårdens äpplemust som vi buteljerat år 2018 (tack vare Sövde musteri) till maten. Till kakan fick de smaka schysst kaffe lokalt rostat av vår vän och rostmästaren Filip Åklerblom som äger Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Jorunn hade stor törst inför att smaka det magiska vattnet. Livets vatten!

 

Under ceremoni fick gästerna skåla i Annelis porlande pärlvatten och efteråt klingade vi in det nya livet med rosa bubbel från Flädie Mat- & vingård. Hur vackert kan livet får bli när man får skapa det själv?!

Den så romantiska dekorationen stod Susanna Stankiewicz för. En mycket nära vän till mig som lärt mig att ingenting är omöjligt om man låter fantasin, envisheten och uppfinnesrikedomen att ta plats i sitt liv!

Att dokumentera en sådan här dag kändes extra viktigt så vi anlitade vår fina vän och fotograf Elina Nomad.